شرکت تولید کننده مکمل دامی پارس توحید بر این اعتقاد است که، مکملهای طبیعی دامی غیر از افزایش تولید شیر باعث تقویت سیستم ایمنی بدن حیوان، موجب تولید شیر، گوشت سالمتری میشود. یکی از اصلیترین چالشهای صنعت دام و طیور به بحث خوراک آنها برمیگردد که با توجه به گرانی این نوع کالاها شرکتهای مختلفی در جستجوی دستیابی به روشهایی هستند تا ضریب تبدیل را بالا ببرند. در این مسیر بعضی از شرکتها تلاش میکنند با استفاده از مکمل طبیعی در کنار مکملهای صنعتی دیگر این امر را برای دامداران و مرغداران آسان کنند.
هدف از تولید مکملهای طبیعی، افزایش راندمان تولید، تقویت سیستم ایمنی و بهبود تقویت گوارش دام است. هضم بهتر مواد غذایی به لطف استفاده از مکمل های طبیعی در جیره غذایی دام، امکانپذیر است.
تغذیه منظم و مکرر دام منجر به تولید گلههای بسیار پربار میشود. زمان و نحوه مصرف مکملها اغلب به میانگین سن گله بستگی دارد.
گاوهای جوانتر به مقدار کافی پروتئین نیاز دارند. در حالی که دامهای مسنتر بعضی وقتها در مصرف خوراک کافی برای دریافت مقدار مناسبی از انرژی مشکل دارند. به همین دلیل مکملهایی که گاو دریافت میکند نسبت به نیاز آنها متفاوت خواهد بود.
در تولید مکمل دامی باید به مواد اولیه توجه بسیاری داشت. تمام مواد غذایی غلاتی مانند: گندم، ذرت، سویا، سبوس برنج، تخم آفتابگردان، باید در محصول نهایی باشند تا تمام نیازهای دام را فراهم کنند. این مواد پایه مکمل دام و طیور را میسازند.
در تولید مکملهای دامی، سایر افزودنیها از جمله فسفاتها، انواع ویتامینها، روغن گیاهی، نمک، و مواد افزودنی هم به کار میرود.
در تولید مکمل دامی طبیعی درصد مخلوط کردن مواد با یکدیگر و وزن اولیه بسیار مهم است.
در تولید مکمل دامی طبیعی کمبود بعضی مواد باعث کند شدن رشد حیوان میشود.
مهمترین علوفههایی که در مکمل دام و طیور به کار میرود به شرح زیر است:
ذرت، جو، سبوس گندم، تفاله چغندر، کنجاله تخم سویا، کنجاله تخم پنبه، مکمل معدنی، نمک، اوره، زئولیت است. هر کدام از این مواد با ویژگیهای خاص، نقش مهمی درتهیه مکملها دارند.
اسیدهای چرب ضروری تأثیر بسیار مهمی در سلامت باروری دارند. اسیدهایی که در سلامت باروری دام تاثیر دارند اسیدهای غیراشباع شده امگا ۳ و امگا ۶ هستند. این اسیدهای چرب توسط سلول های بدن دام باردار ساخته نمیشوند و حتماً باید از طریق مکمل دامی تأمین گردند.
مواد مغذی فراوانی در تولید مکمل دام به کار گرفته می شوند؛ اما بعضی از آن مواد مغذی اهمیت بیشتری دارند و بدون آنها، سلامتی دام با مشکلاتی مواجه میشود.
مهمترین مواد مغذی عبارتاند از: کربوهیدرات، پروتئینها، چربیها، مواد معدنی، ویتامینها، کربوهیدرات: مهم ترین مواد مغذی در مکمل دام و طیور کربوهیدرات ها هستند.
پروتئینها
پروتئینها در شکل گیری عضلات و تولید شیر، بسیار با اهمیت است. موادی مانند کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه دارای پروتئین هستند.
چربیها
چربی نیز در تأمین انرژی بدن دام نقش حیاتی دارد و برخی از ویتامین ها مثل ویتامین E .K .A .D نیز توسط چربی به بدن دام منتقل میشود.
ویتامینها
ویتامین مواد مکملی است که کمتر مورد نیاز دامها میشود؛ اما حتماً باید همین قدر به بدن دامها برسند.
ویتامین هایی که باید به بدن دام برسند ویتامینهای A و E و D هستند که باید به مکمل دام اضافه شوند؛ ولی بقیه ویتامینها به وسیله خود حیوان تولید میشود.
حیوانات، ارزیابی خوراک را به لحاظ طعم و بو، با حس چشایی و بویایی انجام میدهند. اگر خوراک یا مکمل غذایی دام بوی خوبی ندهد دام از خوردن آن امتناع میکند. برای همین شرکت تولید کننده مکمل دامی و خوراک توحید دارو روش مناسبی را برای مصرف مکمل دامی تهیه کرده است که این روش استفاده از طعم دهنده خوراکی در خوراک دام است.
با این کار غذا در دهان دام نشخوارکننده به مدت طولانی میماند و به حلشدن طعم دهنده در دهان دام کمک کننده است.
برای تهیه خوراک طعم دار دام یا مکمل دامی طعم دار می توان از مواد اولیه طبیعی استفاده کرد. این مواد طبیعی شامل سیر، زیره سیاه، رازیانه است.می توان از مواد مصنوعی نظیراسانس میوه ها نیز استفاده کرد.
از تولیدات شیمیایی هم برای طعم دهنده استفاده می کنند نظیر: وانیل، منوسدیم