امروزه برای نگهداری و پرورش بهتر دام از روش های جدیدی در دامپروری استفاده می شود. در این میان، رژیم غذایی و غذاها تأثیر زیادی بر عملکرد و رشد این حیوانات دارند. امروزه غذاهای مختلفی برای افزایش رشد و شیردهی در بازار وجود دارد. در ادامه قصد داریم پس از آشنایی با انواع خوراک، اهمیت و ضرورت خرید خوراک دام را توضیح دهیم.
اگر می خواهید از شیر، گوشت و پشم این حیوانات نهایت استفاده را ببرید، ابتدا باید با انواع غذای دام و نیازهای غذایی آنها آشنا شوید. در گذشته خوراک جزء لاینفک تغذیه دام محسوب می شد، زیرا این حیوانات نشخوارکننده هستند و معده سه قسمتی آنها به راحتی می تواند سلولز موجود در این خوراک ها را تجزیه کند. امروزه به این حیوانات کنسانتره و غذا همراه با خوراک داده می شود. بدن و معده حیوانات به هضم خوراک عادت دارند، بنابراین استفاده از کنسانتره طیور به تنهایی منجر به ایجاد بیماری کبد، التهاب و مرگ ناگهانی در این حیوانات می شود.
با توجه به توضیحات ارائه شده، به راحتی می توان به نقش خوراک در افزایش رشد و سرعت شیردهی آنها پی برد. بنابراین لازم است خرید خوراک جدی گرفته شود و بسته به نوع دام و نیاز به تهیه گونه از آنها و ارائه در اختیار دام ها می باشد. انواع خوراک دام و فواید هر کدام به شرح زیر است.
خوراک دام شامل خوراک، خوراک فشرده و مکمل دامی و مکمل طیور میشود که در زیر به اختصار هر یک توضیح داده شده است.
علوفه: علوفه شامل غذاهایی مانند یونجه، کاه، سیلو و علف باغ است. در این میان کاه ارزش غذایی چندانی ندارد، بنابراین باید به مقدار کم در جیره دام گنجانده شود. از طرفی یونجه سرشار از کلسیم و پروتئین است و نقش مهمی در افزایش وزن و شیردهی دارد. سیلوها برای سهولت هضم غذا استفاده می شوند. علف باغ نیز نقش مهمی در رژیم غذایی گاوهای شیرده دارد و باعث افزایش چربی شیر می شود.
غذاهای فشرده: این دسته شامل کنسانتره، آرد و سبوس است. کنسانتره از موادی مانند تفاله چغندر، فرنی جو، آرد پنبه دانه و غیره تهیه می شود. مواد مذکور به صورت آرد و در اندازه های مختلف تولید می شود. این کنسانتره ها نقش مهمی در تامین فیبر و کلسیم مورد نیاز دام دارند، بنابراین استفاده از آنها ضروری است. غذا نیز پس از روغن کاری از پالپ دانه های روغنی به دست می آید. سبوس حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی است و نقش مهمی در سلامت حیوانات دارد.
مکمل ها: شامل آنزیم ها، پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها، همزیست ها، فیبرهای اسیدی، فیتوبیوتیک ها، ضدعفونی کننده ها، ویتامین ها و مواد معدنی است که هر کدام به نوبه خود نقش کلیدی در مبارزه با باکتری ها و تقویت سیستم ایمنی دام دارند.
در سال های اخیر تغییرات ژنتیکی از طریق لقاح مصنوعی دام انجام شده است. این منجر به پتانسیل ژنتیکی دام شد. حیوانات معمولاً برای شیر و گوشت پرورش می یابند، بنابراین باید از غذاهایی استفاده کنند که در کمترین زمان ممکن حداکثر وزن را برای آنها فراهم کند و سلامت جسمانی را حفظ کند. به همین دلیل خرید خوراک دام متناسب با مقدار و نوع دام ضروری تلقی می شود.